Welcome to Comuna Rafaila, judetul Vaslui   Apasa si asculta textul! Welcome to Comuna Rafaila, judetul Vaslui

Anunt important

Pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 196/ 2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele/familiile beneficiare în prezent de ajutor social și/sau alocație de susținere a familiei pot depune, în perioada 4 – 15 decembrie 2023, documentația necesară pentru acordarea venitului minim de incluziune:

 Acte necesare pentru solicitarea venitului minim de incluziune:

 • Cerere – declarație pe propria răspundere (formular tip)
 • Angajament de plată
 • Acte de identitatepentru solicitant și membrii familiei sale
  • buletinul sau cartea de identitate adulți/copii peste 14 ani
  • certificatele de naştere ale copiilor;
  • certificatul de căsătorie;
  • alte acte (hotărârea definitivă de încuviinţare a adopţiei, de plasament familial al minorului, potrivit legii, actul din care să rezulte calitatea solicitantului de tutore, hotărâre de divorț).
 • Adeverințe de venit pentru toate sursele de venit
  • drepturi provenite din salarii (salar net cu menţiunea dacă beneficiază sau nu de bonuri de masă;
  • indemnizaţii de şomaj, pensii, indemnizaţii speciale, indemnizaţia-stimulentul pentru cresterea copilului, indemnizaţia lunară pentru persoanele cu handicap, venituri din dobânzi, venituri din activităţi agricole (APIA), alte drepturi etc.
 • Alte documente specifice situației solicitantului și familiei sale
 • Adeverinte de elev/student, pentru copiii care urmeaza o forma de invatamant;
 • certificat de încadrare în grad de handicap;
 • certificat de constatare a capacității de muncă , etc

Notă:

Cererea- declarație pe propria răspundere (formularul tip) și angajamentul de plată se vor ridica de la sediul Primariei Rafaila.


DISPOZIŢIA Nr. 536-2023 privind stabilirea unor masuri pentru simplificarea procedurilor administrative la nivelul administratiei publice locale din comuna Rafaila, judetul Vaslui

Model exprimare consimțământ eliberare copii de pe avize sau alte documente

Aparatul primarului

aparatul primarului

Primarul are in subordinea sa un aparat propriu ce comunica cu locuitorii comunei....

Citeste mai mult

Hotarari CL

hotarari cl

Hotararile CL sunt supuse votarii si se refera la buna functionare a comunitatii...

Citeste mai mult

Documente contabile

documente contabile

Aici va sunt prezentate bugetul, bilantul, rectificarile si alte acte privind banii comunei

Citeste mai mult

Declaratii de avere

declaratie de avere si interese

Aici gasiti declaratiile de avere si interese ale membrilor CL si functionarilor publici...

Citeste mai mult

Contact

contact

Printr-un singur click luati legatura cu noi privind problemele pe care le aveti

Citeste mai mult

Așezată pe două dealuri în forma de semicerc, Rafaila este un sat mănăstiresc, întemeiat pe lângă schitul călugărului Rafail, de la care si-a luat și numele. Pomenit în documente încă de pe vremea lui Stefan cel Mare, satul păstrează o legendă  a întemeierii lui, tot de pe vremea marelui domnitor. Se spune că în urma luptei cu turcii, Stefan ar fi răsplătit, pentru faptele de vitejie, pe arcașul  Radu Bălteanu cu o parte din Valea Stemnicului, unde acesta se retrage, nu înainte de a se călugări. Aici construiește o biserică din lemn  iar slujitorii care au îngrijit schitul aveau să fie și primii locuitori ai așezării de mai târziu, Rafaila. 

Pe langa  calugari si oameni ai schitului, s-au mai stabilit aici si cateva familii de ruteni (ucraineni), veniti in timpul lui Stefan cel Mare, dupa luptele cu polonii , de unde și denumirea părții de răsărit a comunei, "Ruteni", pastrata pana astazi.

Radu şi Irina Balteanu,doi fraţi s-au plans domnitorului ca părinţii le fuseseră ucişi de către turci. Au cerut să fie primiţi în oastea sa, pentru a-şi putea răzbuna parinţii. În luptele care au urmat, Radu s-a dovedit un arcaş deosebit, distingându-se prin fapte de mare eroism, iar dupa ce Ştefan i-a biruit pe păgâni, ar fi răsplatit, pentru faptele de vitejie, pe arcaşul său Radu cu o parte din Valea Stemnicului. În jurul anului 1500 Radu Bălteanu s-a călugarit, primind numele de Rafail, de unde se trage şi numele localităţii Rafaila.

Prima atestare documentara a manastirii Rafaila si a locurilor pe care se afla este un Hrisov dat in Iasi, la 4 decembrie 1599, de domnitorul Moldovei Ieremia Movila

Cercetarile arheologice au descoperit urme de locuire neolitica, in doua puncte ale localitatii Rafaila:

1). "Piciorul Harbului”, situat in partea de vest a satului, la o distanta de aproximativ 1,00 Km fata de zona locuita, intre raurile Stemnic si Recea. Aici au fost descoperite diferite unelte din silex, piatra, os, dar mai ales vase si fragmente ceramice.

2). "Ezer”, situat intre paraul Stemnic si un afluent al sau, unde s-a descoperit un depozit de bronz format din fibule de tip pasmanterie, un colt fragmentat si un varf de lance.

Toate acestea reprezinta nivelul ridicat al culturii materiale la care ajunsese populatia bastinasa in epoca bronzului si a fierului, care, pe langa agricultura si pescuit, se indeletnicea si cu mestesugurile.

Scroll to top
Apasa si asculta textul! Powered By GSpeech