Welcome to Comuna Rafaila, judetul Vaslui   Apasa si asculta textul! Welcome to Comuna Rafaila, judetul Vaslui

Aparatul primarului

aparatul primarului

Primarul are in subordinea sa un aparat propriu ce comunica cu locuitorii comunei....

Citeste mai mult

Hotarari CL

hotarari cl

Hotararile CL sunt supuse votarii si se refera la buna functionare a comunitatii...

Citeste mai mult

Documente contabile

documente contabile

Aici va sunt prezentate bugetul, bilantul, rectificarile si alte acte privind banii comunei

Citeste mai mult

Declaratii de avere

declaratie de avere si interese

Aici gasiti declaratiile de avere si interese ale membrilor CL si functionarilor publici...

Citeste mai mult

Contact

contact

Printr-un singur click luati legatura cu noi privind problemele pe care le aveti

Citeste mai mult

În localitate sunt păstrate monumente istorice și ale naturii, cu trimitere directă la legende legate de domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt. Datorită acestora și în ziua de astăzi, meșteri iconari sculptează și pictează icoane în lemn, dar și diferite lucrări cu specific local, întrebuințate pentru gospodării.

Obiective turistice:
Biserica "Naşterea Maicii Domnului”

1.jpg

Biserica actuală a Mănăstirii Rafaila cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” s-a ridicat în incinta fostului schit, pe timpul şi cu binecuvântarea Mitropolitului Veniamin Costache, în anul 1834. După Revoluţia din 1989, în 1994 Mănăstirea a fost reînfiinţată cu o obşte de 8 călugări, stareţ fiind Vichentie Lupu.

Plopul cel Mare de la Rafaila

2.jpg

Cu o vârstă de peste 550 de ani, plopul a rezistat atât vitregiilor vremii cât și a oamenilor şi este vestit pentru circumferința sa de 13 m. De asemenea, ca și în cazul Mănăstirii și Bisericii parohiale, și acesta este legat de marele domnitor al Moldovei “Ştefan cel Mare și Sfânt”. Se spune că Măritul Ștefan Vodă fie a sădit plopul lângă o fântână a cărei apă ar fi ostoit setea lui și a oștenilor ce-l însoțeau fie ar fi poposit la umbra arborelui, care își etala aspectul falnic încă de pe acea vreme și s-ar fi înfruptat din apa unui izvor din apropiere.

In urma unui studiu realizat asupra plopului (A. Patrut et al., Old ages of two historical Romanian trees assessed by AMS radiocarbon dating, Nucl. Instr. Meth. B (2012)),  a rezultat faptul ca Plopul cel Mare de la Rafaila este o specie de plop gri, iar varsta sa de aproximativ 560 de ani, ceea ce inseamna ca a inceput sa creasca in jurul anului 1450, acest lucru validand informatiile istorice.

Plopul cel Mare de la Rafaila se afla la 1,5 km de localitatea Rafaila, la o altitudine de 198 m.

Coordonate GPS: 46046.879' N, 027021.952' E

Biserica de lemn "Sf. Voievozi”

3.jpg

Situată în centrul satului Rafaila, biserica a aparținut Mănăstirii Rafaila, dar a fost strămutată în satul Rafaila în anul 1838 de catre Ieroschimonahul Iorest, stareţ al schitului Rafaila, devenind biserică parohială a satului Rafaila.

Scroll to top
Apasa si asculta textul! Powered By GSpeech